Honderden Nederlandse middelgrote en kleine bedrijven hebben gebruik gemaakt van een fiscale Panama-constructie. Dat is niet per definitie illegaal.

Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad en Trouw naar de zogenoemde Panama Papers.

De twee Nederlandse kranten kregen toegang tot documenten van Mossack Fonseca, een financieel dienstverlener in Panama die fungeert als sluis voor fiscale constructies in belastingparadijzen.

Uit de documenten blijkt volgens het FD en Trouw dat honderden middelgrote- en kleine bedrijven in Nederland constructies hebben opgezet om via Panamese tussenpersonen te profiteren van gunstige fiscale voorwaarden in onder meer de Britse Maagdeneilanden.

Britse Maagdeneilanden

Dergelijke constructies zijn alleen illegaal als er geen melding van wordt gemaakt bij de Nederlandse fiscus. De Belastingdienst zelf geeft hier geen informatie over, aldus het FD en Trouw.

Opmerkelijk genoeg zijn het dus niet alleen grote multinationals die gebruik maken van internationale fiscale constructies.

Fiscaal specialist en oud-Fiod inspecteur Jan van Koningsveld stelt tegenover het FD en Trouw dat de keuze voor een vennootschap op de Britse maagdeneilanden de mogelijkheid biedt om veel informatie af te schermen. "Een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden is vrijgesteld van belastingheffing. Het gevolg hiervan is dat de lokale belastingdienst zelf weinig tot geen informatie heeft en die dus maar beperkt internationaal kan uitwisselen."

Het handelsregister op de Britse Maagdeneilanden is slecht toegankelijk, aldus Van Koningsveld. Je kunt hieruit bijvoorbeeld geen gegevens halen over bestuurders en aandeelhouders van vennootschappen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl